Entrevistem a un militar de l’exèrcit espanyol jubilat

El Juan Alzamora Moya, comandant de l’exèrcit espanyol, actualment jubilat, va participar a dos conflictes bèl.lics: Kosovo i Afganistan

(Filip Andrejevic / Usplash)

Quant temps vas estar allistat a l’exèrcit?

Vaig estar en actiu 38 anys a l’exèrcit espanyol. El meu pare també era capità de l’exèrcit. Vaig estar en actiu des de 1975 fins al 2013. Posteriorment, del 2013 al 2021, vaig estar a la reserva. L’any 2021 vaig passar a retirat.

Quin era el teu càrrec a l’exèrcit? 

Vaig començar amb el grau de Sergent i vaig finalitzar amb el grau de Comandant.

Com va ser la teva experiència en l’exèrcit? 

Una experiència molt positiva, la meva vida professional m’ha enriquit com a persona, el contacte amb persones amb opinions diferents t’obre a noves visions. La vida militar inculca valors com la lleialtat, el sacrifici, l’abnegació, la disciplina i el companyerisme, creant llaços d’amistat que encara perduren. Poder treballar en la teva vocació, en el meu cas ajudant a qui més ho necessita, és molt important.

Què feies exactament en l’exèrcit i com ho feies?

Els treballs van ser diversos, en funció tant del grau com dels diferents destins ocupats. Com a Sergent, em vaig dedicar a ser instructor i professor dels futurs suboficials. Després, vaig passar quatre anys a la Policia Militar. Amb el grau de Tinent, vaig tornar a l’educació i formació de suboficials. Com a Capità i Comandant, vaig ocupar càrrecs de comandament i tasques logístiques.

Com estaveu distribuïts en l’exèrcit? Quins càrrecs hi havia? 

La distribució i els càrrecs dins de l’Exèrcit són els següents:

• Tropa: Soldat; Soldat de 1r; Caporal; Caporal 1r i Caporal Major.

• Suboficials: Sergent; Sergent 1r; Brigada; Subtinent i Suboficial Major.

• Oficials: Alferes; Tinent; Capità; Comandant; Tinent Coronel i Coronel.

• Oficials Generals: General de Brigada; General de Divisió; Tinent General; General d’Exèrcit i Capità General.

Quant temps vas estar en la guerra de Kosovo? I a la de Afganistán?

A Kosovo vaig estar vuit mesos, des de l’octubre del 2003 fins al juny del 2004 i a l’Afganistan set mesos, des del setembre del 2010 fins al març del 2011.

Com la teva experiència a Kosovo? Què vas fer? Què vas veure? Com et vas sentir? 

L’experiència a Kosovo va ser positiva. Sent la primera missió fora d’Espanya. El procés d’adaptació a un escenari bèl·lic em proporcionar una experiència que posteriorment vaig poder aplicar en altres contextos. La missió consistia en la vigilància de la zona assignada a Espanya, incloent-hi la vigilància de la frontera, la prevenció del tràfic d’armes, la protecció d’un poblet serbi ubicat en una vall i la protecció d’un monestir de monges sèrbies. El que veus és, senzillament, la devastació d’un conflicte bèl·lic: famílies delmades, llars en ruïnes, pobresa derivada del conflicte i problemes polítics interns. En acabar la missió, em vaig sentir reconfortat. Havíem complert amb el nostre objectiu i, dins de les nostres possibilitats, vam facilitar la tasca de les ONG d’ajuda a la població, especialment als infants.

Com va ser la teva experiència en la guerra de Afganistan? Què vas fer? Què vas veure? Com et vas sentir? 

Totes les missions t’enriqueixen tant en el pla personal com en el professional i a l’Afganistan no va ser diferent. Aprens a valorar el realment important a la vida (família, amics, salut), i en el pla professional, el treball amb altres exèrcits i el coneixement de certes matèries que et donen un plus d’experiència que pots aplicar en el dia a dia en altres missions, també de tornada a Espanya.

La nostra missió consistia a formar, entrenar i donar suport a un batalló afganès en les seves operacions. Per a això, comptàvem amb intèrprets que havien estudiat castellà a Kabul.

T’adones que és un país que ha patit infinitat d’invasions, fet que ha donat lloc a una gran diversitat ètnica i lingüística. Ha estat un país en permanent conflicte, amb àmplies zones on regna la pobresa. Encara que la seva cultura sigui completament diferent de la nostra i no estigués d’acord amb moltes de les impressions viscudes amb els comandaments afganesos amb qui vaig tractar, he de reconèixer que, al final de la missió, va ser dolorós acomiadar-me d’ells, sabent que era possible un retorn dels talibans, com finalment ha succeït.

Com va ser el conflicte de Kosovo? Com va començar? 

Les relacions dels albano-kosovars amb Albània es van anar diluint durant l’era de Tito, una època en què les condicions de vida i el grau de llibertat eren superiors a Kosovo. Per als nacionalistes serbis, la permanència de Kosovo com a part integrant de Sèrbia és irrenunciable, i la influència de l’Església ortodoxa sèrbia contribueix a accentuar aquest sentiment. El conflicte es va radicalitzar quan Sèrbia va dur a terme operacions militars contra l’Exèrcit d’Alliberament de Kosovo (UCK), a mesura que augmentaven les accions violentes per part de l’UCK i es produïa un increment d’unitats directament relacionades amb operacions de neteja ètnica contra la població albano-kosovar. Es van comptabilitzar aproximadament 945.000 refugiats, distribuïts entre Montenegro, Sèrbia, Albània i Macedònia.

Com va ser el conflicte d’Afganistán? Com va començar? 

A l’Afganistan, l’inici del conflicte va ser la intervenció dels EUA, amb l’objectiu de combatre els terroristes d’Al-Qaeda i respondre a l’atac de l’11-S, ja que aquests s’havien refugiat a l’Afganistan sota la protecció del règim talibà. L’any 2003, l’ONU va atorgar a l’OTAN el comandament de l’ISAF (Força Internacional d’Assistència per a la Seguretat), amb la missió d’assistir el govern afganès en el manteniment d’un entorn segur i facilitar la reconstrucció del país.

Quin paper tenia Espanya en cadascun d’aquests conflictes?

La participació de l’exèrcit espanyol en aquests conflictes va ser ordenada pel Govern Espanyol dins dels compromisos de l’OTAN, de la qual Espanya en forma part.

A Kosovo, la participació dins de la KFOR (Força multinacional liderada per l’OTAN) tenia com a objectiu dissuadir tant els serbis com els albano-kosovars de dur a terme actes hostils, impedir el tràfic d’armes i establir un entorn segur per al retorn dels refugiats.

A l’Afganistan, la missió dins de l’ISAF consistia en proporcionar equips operatius d’assessors i enllaç, unitats de maniobra, protecció i suport logístic, participar a la caserna general de l’ISAF a Kabul i Herat, i col·laborar en la reconstrucció de la policia afganesa a la província de Badghis.