L’excés de dopamina passa quan el nostre cervell rep massa recompenses ràpides, i això fa que ens tornem addictes a la sensació de plaer immediat. Normalment, la dopamina es produeix quan fem alguna cosa que ens agrada, com menjar alguna cosa molt bona, rebre una lloança o aconseguir una meta. Però, si busquem aquesta sensació tot el temps, el cervell s’hi acostuma i cada cop necessita més dopamina per sentir-se igual de bé. Això pot acabar sent una addicció.
Els adolescents tenim moltes possibilitats d’això perquè el nostre cervell encara s’està desenvolupant. Les xarxes socials, els videojocs i fins i tot algunes substàncies poden generar una dosi constant de dopamina. Cada vegada que mirem el mòbil i veiem un missatge o un “m’agrada”, el cervell rep una petita recompensa que ens fa sentir bé. Però si això passa massa sovint, pot portar conseqüències com ansietat, falta de concentració i fins i tot dependència.
Com podem tenir excés de dopamina?
L’excés pot aparèixer amb:
-
Xarxes socials: Revisar el mòbil tot el temps buscant notificacions, comentaris o “m’agrada”.
-
Videojocs: Jugar moltes hores seguides per aconseguir recompenses ràpides com pujar de nivell.
-
Altres estímuls ràpids: Menjar poc saludable, mirar vídeos molt curts sense parar o fins i tot consumir substàncies.
Com reduir l’excés de dopamina?
-
Desconnectar de tant en tant: Allunyar-nos una estona de les pantalles i les recompenses ràpides ajuda el cervell a descansar.
-
Marcar-se metes a llarg termini: En lloc de buscar gratificació immediata, podem treballar per objectius que requereixen temps i esforç, com practicar un esport, estudiar per un examen o aprendre alguna cosa nova. Això fa que la recompensa sigui més satisfactòria i duradora.
-
Entrenar la paciència: Fer meditació o exercicis de respiració ajuda a controlar la impulsivitat i ens ensenya a estar bé sense necessitat de plaer immediat.
-
Fer activitats tranquil·les: Llegir un llibre, sortir a caminar o parlar amb algú cara a cara són maneres de relaxar-nos sense estimular massa el cervell.
Nosaltres ens hem influenciat d’un youtuber i influencer anomenat “Plex” molt conegut entre la nostra joventut pels seus viatges en 80 dies. Al final dels seus vídeos ens explica una mica sobre la dopamina, les seves conseqüències i gràcies a ell molta gent ha disminuït el seu excés de dopamina.